Τήρηση διακρατικών συμφωνιών της ΠΓΔΜ για τη διαχείριση των νερών του Αξιού ποταμού

Τήρηση διακρατικών συμφωνιών της ΠΓΔΜ για τη διαχείριση των νερών του Αξιού ποταμού

Αρ. Πρωτ. 11328/11.12.08

Προς Υπουργό:
- Εξωτερικών



Σοβαρές πολιτικές, διπλωματικές και οικονομικές διαστάσεις λαμβάνει ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεται η γειτονική χώρα της ΠΓΔΜ τη ροή των υδάτων του Αξιού ποταμού που διέρχεται και τις δύο χώρες.
Το 1957 υπεγράφη η πρώτη διακρατική συμφωνία διαχείρισης των υδάτων του Αξιού ποταμού, η οποία επαναπροσδιορίσθηκε και ανανεώθηκε το 1987 ανάμεσα στην Ελλάδα και την τότε ενιαία Γιουγκοσλαβία. Σύμφωνα με την τελευταία διακρατική συμφωνία στην χώρα μας πρέπει να εισέρχονται ανά δευτερόλεπτο 32 κυβικά μέτρα νερού. Ωστόσο, η ποσότητα αυτή έχει μειωθεί στο ελάχιστο, καθώς τον Αύγουστο του 2008 στην χώρα μας εισέρχονται μόλις 10 κυβικά μέτρα νερού ανά δευτερόλεπτο.

Η δραματική μείωση των ποσοτήτων νερού που διέρχονται στην Ελλάδα θέτει σε κίνδυνο τις καλλιέργειες της ευρύτερης περιοχής που είναι ιδιαίτερα υδροχαρείς, όπως ρύζι και καλαμπόκι, ενώ η στάθμη των υδάτων του Αξιού έχει πέσει τόσο που μπορεί κανείς να διασχίσει το ποτάμι πεζός.
Η ΠΓΔΜ από την πλευρά της ισχυρίζεται ότι η παρακράτηση υδάτων συμβαίνει προκειμένου να γεμίσουν οι λιμνοδεξαμενές άρδευσης στο εσωτερικό της χώρας των Σκοπίων, κάτι όμως που σύμφωνα με τη διακρατική συμφωνία συμβαίνει μόνο χειμώνα και άνοιξη.
Παράλληλα, ετοιμάζεται η κατασκευή 13 υδροηλεκτρικών φραγμάτων γεγονός που προβλέπεται ότι θα επηρεάζει τη ροή των υδάτων του Αξιού Ποταμού στην Ελλάδα.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

- Τι μέτρα προβλέπεται να λάβει το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να τηρήσει η γειτονική χώρα τις διακρατικές υποχρεώσεις της που αφορούν στην ροή των υδάτων του Αξιού ποταμού;

- Είναι ενήμερο το αρμόδιο Υπουργείο για το σχέδιο κατασκευής 13 υδροηλεκτρικών φραγμάτων στον Αξιό ποταμό εντός της ΠΓΔΜ και των επιπτώσεων που θα έχουν για τη ροή, αλλά και ποιότητα υδάτων που θα εισέρχονται στην Ελλάδα;

Απάντηση Υπουργείου